Tom Dumoulin is woensdag als vijfde geëindigd bij het WK tijdrijden. Het goud in het Amerikaanse Richmond ging verrassend naar de Wit-Rus Vasil Kiryienka.

Dumoulin deed 1 uur, 3 minuten, 30 seconden en 69 honderdsten over zijn 53,5 kilometer in de staat Virginia.

Kiryienka, eerder dit jaar de beste bij de tijdrit in de Ronde van Italië en bij de Europese Spelen in Bakoe, was met zijn eindtijd van 1:02.29,45 ruim een minuut sneller dan de Nederlander. De 34-jarige renner van Team Sky stond één keer eerder op het podium bij het WK tijdrijden. In 2012 pakte hij brons achter Tony Martin en Taylor Phinney.

De Oost-Europese hardrijder was bij elk tussenpunt het snelst en hield op de finish ruim negen seconden over op de Italiaan Adriano Malori. Het brons ging al even verassend naar de Fransman Jérôme Coppel (1:02.56,07). De Spanjaard Jonathan Castroviejo kwam minder dan drie tellen tekort voor een podiumplek.

Topfavoriet en drievoudig wereldkampioen Martin stelde teleur met een zevende plaats, op vijftien seconden van Dumoulin. De Australiër Rohan Dennis was de nummer vier halverwege, maar de winnaar van de tijdrit in de Tour kreeg daarna een lekke band en zakte terug naar de zesde plek op de streep.

Wilco Kelderman had gehoopt op een plek in de top tien, maar de Nederlands kampioen kwam met een eindtijd van 1:05.00,63 niet verder dan de 23e plaats.

Zitvlak

Dumoulin werd vorig jaar in het Spaanse Ponferrada nog derde achter Bradley Wiggins en Martin, maar hij kampte in de aanloop naar de tijdrit in Richmond met een blessure aan zijn zitvlak. Zijn deelname aan de rit tegen de klok was dinsdag zelfs even twijfelachtig door een beknelde zenuw.

De renner van Giant-Alpecin stelde zich ook dit jaar kandidaat voor een podiumplek bij het WK, want hij won de tijdrit in de Ronde van Spanje, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van het Baskenland. In de Tour eindigde hij als vierde in de eerste etappe, een rit tegen de klok in Utrecht.

De 24-jarige Dumoulin noteerde woensdag bij het eerste tussenpunt na zestien kilometer de vierde tijd, maar was halverwege bij het tweede meetpunt gezakt naar de achtste plek.

Bij het derde tussenpunt na 42,6 kilometer was de Nederlander, die eerder deze maand nog zo veel indruk maakte in de Vuelta, weer opgeklommen naar de zesde tijd, maar het podium bleef ook in de laatste elf kilometer buiten beeld.

Voormalig Tourwinnaar Wiggins kondigde direct na zijn zege vorig jaar al aan dat hij zijn wereldtitel niet zou verdedigen in Richmond omdat hij zich op weg naar de Spelen van Rio richt op het baanwielrennen.

Programma en uitslagen WK wielrennen