Koen de Kort en Maarten Tjallingii denken dat Tom Dumoulin ondanks de vermoeidheid van de Ronde van Spanje kans maakt op een podiumplaats bij de tijdrit op de WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond.

"Ik denk dat hij gewoon meedoet om de prijzen. Hij is niet direct topfavoriet, maar hij maakt zeker kans om podium te rijden", aldus De Kort, die met Dumoulin de Vuelta reed voor Giant-Alpecin, tegen NU.nl.

"Hij zal echt wel vermoeid zijn, maar kwam niet slecht uit de Vuelta. Hij kan zich daar echt wel overheen zetten. In de Vuelta stond ik er echt van versteld hoe goed hij met de druk om ging. Andere ronderenners zijn constant gestrest en dat was bij hem een stuk minder."

'Derde bal'

Ook Tjallingii reed de Vuelta en hij denkt dat die drie zware weken Dumoulin juist kunnen helpen, al heeft de Limburger nu last van zijn zitvlak. "Als hij goed hersteld is, heeft hij een soort supercompensatie. Dan heeft hij de juiste vorm van rust gepakt en voelt hij geen pijn meer, maar een soort macht."

"Echt power in de benen. Als je te veel rust neemt, zak je in een wak. Dan ben je het vermogen kwijt en dat is niet de bedoeling. Ik hoop echt dat hij het podium gaat kleuren. Misschien is er wel niemand sneller, dat zou natuurlijk het allerbeste zijn."

De ernst van Dumoulins blessure is ook voor De Kort niet helemaal duidelijk. "Ik heb wel eens een 'derde bal' gehad en daar had ik geen topprestatie in een tijdrit mee kunnen neerzetten. Maar als hij een 'gewone' saddlesore heeft, zal hij de pijn in een tijdrit van een uur waarschijnlijk niet voelen."

"Ik denk overigens wel dat Tom alleen voor de winst gaat. Hij heeft al te veel tijdritten gewonnen om voor de top vijf te gaan."

Ritmebrekers

Van de druk heeft Dumoulin volgens De Kort geen last. De 24-jarige Maastrichtenaar won de belangrijke tijdrit in de Ronde van Spanje en pakte daarmee de leiderstrui. "Meer stress dan op de tijdrit van de Vuelta gaat er voor hem denk ik nooit meer op zitten. Hij was daar een klasse beter dan elke andere renner."

Het parcours met een kasseienklim en een lang stuk vals plat richting de finish zou Dumoulin moeten liggen. "Veel ritmebrekers zijn goed voor hem. Dat klinkt raar, want een normale tijdrijder wil heel erg graag op één ritme rijden. Hij is juist ontzettend goed in het verdelen van zijn krachten."

Tony Martin en Rohan Dennis zijn volgens De Kort zijn belangrijkste concurrenten. "Ik kan me niet voorstellen dat die drie niet het podium gaan vormen. Als iedereen naar behoren presteert, hebben die mannen iets meer dan de rest. Ik denk dat Tom dan vlak achter Martin en Dennis komt."

Naast Dumoulin zal ook Wilco Kelderman aan de start verschijnen. Tjallingii vindt dat zijn teamgenoot van Lotto-Jumbo, die Dumoulin ver achter zich liet op het NK tijdrijden, zich niet op de medailles moet richten. "Als we realistisch zijn, zou een plek bij de top tien heel mooi zijn. De vorm van de dag is zo bepalend met tijdrijden."

Programma en uitslagen WK wielrennen