Anna van der Breggen is dinsdag bij de WK wielrennen in Richmond als tweede geëindigd op de individuele tijdrit bij de vrouwen.

Van der Breggen moest alleen de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen voor zich dulden. Het verschil na een kleine dertig kilometer was minder dan drie seconden.

Het brons was voor titelverdedigster Lisa Brennauer uit Duitsland. Ellen van Dijk, wereldkampioene van twee jaar geleden, werd zevende in de Amerikaanse stad.

Van der Breggen leek even op weg naar de wereldtitel, maar de renster van Rabo-Liv was in de laatste meters helemaal kapot en stortte ter aarde na de finish.

Villumsen completeerde de tijdrit in veertig minuten, 29 seconden en 87 honderdsten. Van der Breggen gaf twee seconden en 54 honderdsten toe. Brennauers kwam op vijf seconden en 26 honderdsten van Villumsen binnen.

De in Denemarken geboren Villumsen pakte al vijf keer eerder een medaille, nooit was het goud. Ze was al drie keer derde en twee keer tweede geweest voordat ze op 30-jarige leeftijd het grootste succes uit haar loopbaan boekte.

Pech

Van der Breggen, 25 jaar en afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, geldt ook voor zaterdag in de wegrace als een van de favorieten. Ze won dit jaar onder meer al de Giro Rosa, de Waalse Pijl en La Course by Le Tour op de Champs-Élysées.

Vorig jaar had ze bijzonder veel pech op de WK toen ze tijdens de ploegentijdrit onderuit werd gereden door teamgenote Annemiek van Vleuten. Van der Breggen liep daarbij een bekkenbreuk op.

Na het wegvallen van Marianne Vos, die dit jaar door tal van blessures amper in actie kwam, werd ze een van de kopvrouwen van de Rabo-Liv-ploeg, waar ze inmiddels haar contract heeft verlengd.

Lang had de vroeg gestarte Amerikaanse Kristin Armstrong de snelste tijd. De tweevoudig olympisch kampioene, 43 inmiddels, maakte dit jaar voor de tweede keer haar comeback. In Richmond was ze uiteindelijk goed voor de vijfde tijd.