Tom Dumoulin kan woensdag 'gewoon' starten in de individuele tijdrit op de WK wielrennen.

Dat laat Thorwald Veneberg, technisch directeur van wielerbond KNWU, dinsdagavond weten. "Het is ongemakkelijk, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat Tom gaat starten."

De Limburgse podiumkandidaat kampt met een blessure aan het zitvlak en moest zijn laatste training in het Amerikaanse Richmond dinsdag vroegtijdig beëindigen. Dumoulin liep de kwetsuur zondag op in de ploegentijdrit, waarin hij op de vijfde plaats eindigde met Giant-Alpecin.

"Het is vervelend. Ik hoop dat de dokter er iets aan kan doen", reageerde de tijdritspecialist eerder tegenover de NOS. "De vorm is goed. Het zou jammer zijn als zoiets stoms me tegenhoudt."

"Hij had te veel last en zit nu bij de dokter", zei bondscoach Johan Lammerts tegen het AD. "Hij kampt met een serieus zitvlakprobleem en we moeten nu nadenken welke opties we hebben. Het is even afwachten nu. Hoe groot de kans is dat Tom wel of niet start, dat is nu nog te voorbarig om te zeggen."

Dumoulin, vorig jaar derde in het Spaanse Ponferrada, start woensdag als voorlaatste in de individuele tijdrit die vanaf 19.00 uur wordt verreden.

Parcours

De Nederlander liet eerder al weten blij verrast te zijn met het parcours. "Het ligt mij wel, het gaat veel meer op en af dan ik had verwacht", analyseert de Limburgse podiumkandidaat in gesprek met Cyclingnews.

"Ik rekende op een vlakkere, rechttoe-rechtaan-tijdrit, maar dat is het helemaal niet. In het begin is het wat zwaarder en dat past wel bij mij."

De 24-jarige Nederlander maakte onlangs indruk in de Vuelta a España, waarin hij twee etappes op zijn naam schreef en op de zesde plaats eindigde in het eindklassement. "Ik heb daar goed gereden en als ik die vorm meeneem, doe ik woensdag mee voor een podiumplek."

"Het kan echter ook zo zijn dat ik nog wat moe ben en met de naweeën kamp, waardoor ik teleurgesteld kan worden. Maar het is zo'n mooie ervaring geweest dat het een teleurstellend WK misschien wel waard is."