Tom Dumoulin gaat woensdag als voorlaatste van start op de individuele tijdrit bij de WK in Richmond. De 24-jarige Limburgse medaillekandidaat rijdt om 20.42 uur (Nederlandse tijd) van het startpodium.

De Duitse topfavoriet Tony Martin begint anderhalve minuut na Dumoulin als laatste aan de tijdrit over 53 kilometer. 

Dumoulin pakte vorig jaar bij de WK in Ponferrada brons, achter de Britse winnaar Bradley Wiggins en Martin. Wiggins verdedigt zijn titel niet in Richmond. Martin werd al drie keer wereldkampioen in de rit tegen de klok (2011, 2012 en 2013).

Na het zilver van vorig jaar neemt de 30-jarige Duitser in de Verenigde Staten alleen genoegen met goud. ''De nummer twee is de eerste verliezer'', zei Martin, die zondag in de ploegentijdrit met Etixx-QuickStep werd geklopt door BMC.

Record

'Der Panzerwagen' aast in Richmond op het record van Fabian Cancellara, die vier keer wereldkampioen tijdrijden werd. In Richmond is de Zwitser er niet bij na een seizoen vol fysieke problemen.

Martin zegt ditmaal de ideale voorbereiding te hebben gehad. ''Ik heb lessen getrokken uit vorig jaar. Toen reed ik de Tour en een groot deel van de Vuelta. Ik was moe, nu ben ik veel frisser en ik hoop daarvan te profiteren."

Ook Martin ziet Dumoulin als wellicht zijn voornaamste concurrent. ''Maar ik denk dat die drie weken Vuelta er wel in hebben gehakt bij hem. Het is een lange tijdrit over brede wegen, je moet voortdurend gefocust zijn en dat vraagt frisheid. Zelf kan ik me geen beter parcours wensen."

Wilco Kelderman, die Dumoulin in juni verrassend versloeg bij het NK tijdrijden, begint om 19.39 uur aan de tijdrit.

Kort voor Dumoulin starten Vasil Kirijenka uit Wit-Rusland, winnaar van het goud op de Europese Spelen, en de Australiër Rohan Dennis, die in de Tour de openingstijdrit door Utrecht won.

Programma en uitslagen WK wielrennen