Ellen van Dijk hoopt dat alles op zijn plek valt als ze dinsdagavond op de tijdrit in Richmond gaat proberen de wereldtitel te heroveren op de Duitse Lisa Brennauer.

De 28-jarige renster is volgens bondscoach John Lammerts een van de medaillekandidaten, maar er zijn ook genoeg twijfels.

''Het kan'', zegt Van Dijk tegenover de NOS zelf over haar kansen voor het goud. ''Ik hoop op een topdag.''

Van Dijk verwacht een open en spannende race. Ze is zelf een van ongeveer acht potentiële wereldkampioenen, denkt ze. ''Er is niet een echte favoriet. Je kan zo maar achtste worden of op het podium rijden.''

Van Dijk won afgelopen zomer nog de gouden medaille op de tijdrit van de Europese Spelen in Bakoe maar in juli sloeg het noodlot toe. Ze brak haar sleutelbeen door een val in La Course op de natte en spekgladde klinkers in Parijs, op de slotdag van de Tour de France.

Hoop

Een trainingskamp in Davos en een sterk optreden in de Boels Ladies Tour gaven weer hoop, maar toch weet Van Dijk nog niet goed hoe ver ze nu is, bekende ze maandag.

Het was een slecht teken dat juist zij, als specialiste, zondag in de ploegentijdrit moest afhaken op de venijnige helling kort voor de finish. Haar ploeggenotes bij Boels-Dolmans moesten op haar wachten en de gouden medaille glipte door hun vingers.

In de tijdrit moet het klimmetje dinsdag twee keer worden bedwongen, van de andere kant. ''Maar nu ben ik alleen en kan ik zelf bepalen hoeveel pijn ik lijd'', aldus Van Dijk.

Programma en uitslagen WK wielrennen