Mark Cavendish komt dit wielerseizoen niet meer in actie. De Brit werd maandag met succes geopereerd aan zijn linkerschouder en wacht nu een periode van herstel.

Dat meldt zijn ploeg Etixx-QuickStep maandag.

Cavendish liep de schouderkwetsuur eerder deze maand op bij een valpartij in de zesde rit van de Ronde van Groot-Brittannië. Hij meldde zich al af voor de WK wielrennen in Richmond.

"Het was een moeilijke beslissing", zegt Cavendish over de keuze om zich te laten opereren. "Maar tien dagen na de valpartij had ik nog steeds pijn. Ik kon niets optillen."

"Een paar dagen geleden probeerde ik een stukje te fietsen, maar ik kon geen kracht zetten op het stuur. De operatie was nodig om toekomstige problemen met mijn schouder te voorkomen."

Verlaten

De 30-jarige Brit heeft zo goed als zeker zijn laatste kilometers al gereden namens Etixx-QuickStep. Ploegleider Patrick Lefevre maakte zaterdag bekend dat Cavendish de ploeg zal verlaten.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik het seizoen op deze manier moet beëindigen", aldus Cavendish, die overigens niet ingaat op zijn situatie bij de Belgische ploeg.

"De WK en de Ronde van Abu Dhabi waren twee grote doelen voor me. Er zit nu niets anders op dan het inlassen van een rustperiode en vervolgens een intensieve revalidatie."