BMC heeft zondag in het Amerikaanse Richmond voor de tweede keer op rij de titel veroverd bij het WK ploegentijdrit. Het zilver ging naar Etixx-QuickStep, de ploeg van Niki Terpstra.

Het zestal van het Amerikaanse BMC klokte op het 38,8 kilometer lange parcours een tijd van 42.07,97 en was daarmee 12 seconden sneller dan Etixx-QuickStep.

Het Spaanse Movistar legde beslag op de derde plaats. Giant-Alpecin werd, mede dankzij het werk van Tom Dumoulin, vijfde. Lotto-Jumbo reed naar een knappe zesde plaats.

Jens Mouris greep net naast de medailles: hij werd vierde met Orica-GreenEdge. Lars Boom werd met Astana achtste, Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle reden met Team Cannondale-Garmin naar de twaalfde plaats. Stef Clement viel al vroeg uit, doordat hij in een put reed en niet verder kon. Zijn ploeg IAM Cycling werd dertiende.

Phinney

BMC en Etixx-QuickStep hielden het lang spannend tijdens de race. De Amerikanen pakten een voorsprong, maar konden die niet uitbreiden in het tweede deel van de race. Toch waren Rohan Dennis, Stefan Küng, Taylor Phinney, Silvan Dillier, Daniel Oss en Manuel Quinziato op de streep duidelijk te sterk voor de Belgische ploeg.

Door de zege staat het onderling 2-2 wat betreft de titels in de ploegentijdrit. Etixx-QuickStep won in 2012 en 2013

''Het is lastig te begrijpen, ik ben sprakeloos. Dit is een belangrijke prestatie voor ons als team'', zei BMC-renner Taylor Phinney na de finish. ''Rohan Dennis was de motor. Hij was als een anker binnen de ploeg, maar dan één die je voortsleept.''

Van Emden

Lotto-Jumbo had zich een plek in de top acht als doel gesteld en slaagde daar met de zesde plaats overtuigend in.

Aanvankelijk leek het echter niet die kant op te gaan. Jos van Emden kreeg namelijk na ongeveer tien kilometer materiaalpech en moest zijn teamgenoten laten gaan.

Het vijftal (Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en de Belg Sep Vanmarcke) weerde zich goed en bleef snelle tijden klokken op de tussenpunten.

Tegen de echte topploegen kwamen de renners van Lotto-Jumbo tekort, maar de prestatie is een fikse verbetering ten opzichte van vorig jaar. Destijds werd de Nederlandse formatie veertiende in het Spaanse Ponferrada.