Chantal Blaak en Ellen van Dijk zijn zondag met de Nederlandse ploeg Boels Dolmans tweede geworden bij het WK ploegentijdrit. De titel in Richmond, Virginia ging naar het Duitse Velocio.

Velocio prolongeerde zo de titel die het de laatste drie jaar al won onder de naam Team Specialized-lululemon.

De Wit-Russische Alena Amjaljoesik, de Canadese Karol-Ann Canuel, de Italiaanse Barbara Guarischi en het Duitse trio Lisa Brennauer, Mieke Kröger en Trixi Worrack deed 47 minuten en 35,72 seconden over de 38,6 kilometer, goed voor een gemiddelde snelheid van 48,66 kilometer per uur.

Blaak en Van Dijk kwamen samen met de Britse Elizabeth Armitstead, de Luxemburgse Christine Majerus, de Poolse Katarzyna Pawlowska en Evelyn Stevens uit Amerika uit op een tijd van 47.41,94 en waren daarmee iets meer dan zes tellen langzamer dan Velocio.

Rabo Liv was de tweede Nederlandse ploeg op het podium. Het team met onder anderen Lucinda Brand, Thalita de Jong, Roxanne Knetemann en Anna van der Breggen eindigde als derde op 56 seconden van de winnaar.

Stevens, vorig jaar net als Blaak nog onderdeel van de winnende ploeg Team Specialized-lululemon, kende een allesbehalve ideale voorbereiding op het WK, want haar dure tijdritfiets werd vrijdag gestolen. De 32-jarige Amerikaanse vond haar fiets echter op tijd weer terug bij een pandjeswinkel.

Ombuigen

Velocio was in het begin van de race nog duidelijk sneller, maar leverde gaandeweg terrein in. Met nog 8,8 kilometer te gaan lag Boels zelfs drie seconden voor op de regerend wereldkampioen.

Op dat moment ging het echter mis voor Boels. Dat reed op dat moment nog maar met vier rensters bij elkaar, het minimum voor op de finish. Op de laatste helling had Van Dijk echter alle moeite om haar drie ploeggenotes bij te houden.

Velocio, dat met vijf bijeen bleef tot aan de slotklim en met vier vrouwen zonder problemen de finish haalde, kon zo de achterstand ombuigen in een voorsprong.