Mark Cavendish en Michal Kwiatkowski zullen volgend jaar voor een andere ploeg rijden. Ze verlaten Etixx-QuickStep, zo kondigt ploegleider Patrick Lefevre zaterdag aan.

Lefevre geeft tegenover Het Nieuwsblad toe dat beide renners niet behouden blijven voor de Belgische ploeg. Met name het vertrek van Cavendish doet hem wat.

''Met pijn in het hart. We gingen hem binnen de ploeg steeds liever zien'', aldus de ploegbaas, die de prestaties van de sprinter met name in de Tour zag minderen.

"Die agressie die hij in zijn eerste jaren nog had, is alsmaar minder geworden. Maar Mark zit aan veertien overwinningen dit jaar, dat is niet verkeerd."

De 30-jarige Cavendish is sinds 2013 in dienst bij de Belgische formatie. Gedurende zijn loopbaan was hij tot dusver goed voor 26 ritzeges in de Tour.

Kwiatkowski (25) voegde zich een jaar eerder bij de ploeg. Hij maakte vooral naam door zich vorig jaar tot wereldkampioen op de weg te kronen.

Sky

Waar beide renners komend seizoen rijden is niet bekend, maar Lefevre heeft bij Cavendish wel een vermoeden. De Brit reed in het jaar voordat hij naar QuickStep kwam voor Sky en een terugkeer zou volgens Lefevre logisch zijn.

"Wij hebben hem genomen op een moment dat hij nog onder contract lag bij Sky. Dat kon onder één voorwaarde: als hij binnen de drie jaar opnieuw van team veranderde moest dat opnieuw naar Sky zijn."

Cavendish liet vrijdag weten dat hij niet kan deelnemen aan de WK wielrennen van komende week. Hij heeft te veel last van een schouderblessure. Titelverdediger Kwiatkowski is wel van de partij.

Boonen

Eerder deze maand werd bekend dat Tom Boonen Etixx-QuickStep wel trouw blijft. De 34-jarige Belg verlengde zijn aflopende verbintenis met een jaar.

Boonen, al sinds 2003 uitkomend voor de ploeg, zal zich komend seizoen weer richten op zijn geliefde voorjaarsklassiekers de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Die moest hij dit jaar door een blessure laten schieten.

Etixx-QuickStep, dat ook Rigoberto Uran ziet vertrekken (naar Cannondale-Garmin), versterkte zich eerder met Daniel Martin van Cannondale en Bob Jungels van Trek.