Tom Dumoulin is zaterdag in de voorlaatste etappe van de Vuelta a España zijn leiderstrui kwijtgeraakt aan Fabio Aru. De Nederlander moest lossen op de voorlaatste klim en zakte in het klassement naar de zesde plaats.

Aru moest voor de zware twintigste etappe zes seconden goedmaken op Dumoulin en redde dat mede door een slimme tactische zet van zijn ploeg Astana ruimschoots.

De kopman van Giant-Alpecin verloor 3 minuten en 52 seconden op de nieuwe leider. Joaquim Rodriguez, Rafal Majka, Nairo Quintana en Esteban Chaves gingen hem ook nog voorbij in het klassement.

De 24-jarige Dumoulin hoopte de eerste Nederlandse winnaar van een grote ronde te worden sinds de zege van Joop Zoetemelk in de Tour de France van 1980, maar met alleen nog een vlakke rit naar Madrid op zondag te gaan, is die kans verkeken.

Aru zal zondag zonder ongelukken voor het eerst een grote ronde op zijn naam schrijven. Zijn voorsprong op de nummer twee Rodriguez is 1.17. De Italiaan was eerder dit jaar al tweede in de Ronde van Italië, na een derde plek een jaar eerder. Vorig jaar werd de 25-jarige klimmer vijfde in de Vuelta.

Landa

Het peloton kreeg tussen San Lorenzo de El Escorial en Cercedilla nog één zware bergrit van 181 kilometer voor de wielen, met vier cols van eerste categorie.

Met nog zo'n 42 kilometer te gaan versnelde Aru op het steilste gedeelte van de voorlaatste klim en de Italiaan sloeg samen met Majka en Quintana direct een gaatje met Dumoulin.

De Nederlander moest vlak voor de top ook Rodriguez, Mikel Landa - de ploegmaat van Aru - en Chaves laten gaan en had boven op de Puerto de la Morcuera een achterstand van ruim tien seconden.

Tactische zet

De kopman van Giant-Alpecin had in de afdaling alleen Mikel Nieve bij zich, maar de Spanjaard kon niet veel hulp bieden.

Toch wist Dumoulin in de afzink seconde voor seconde terug te pakken, totdat de eerder ontsnapte Astana-renners Andrei Zeits en Luis Leon Sanchez terugvielen in de groep van hun kopman Aru en tempo gingen maken.

Deze tactische zet van de Kazachstaanse formatie betekende de doodsteek voor Dumoulin, die binnen een paar kilometer een minuut verloor op zijn grote rivalen uit het klassement. In het laatste gedeelte van de etappe liep die achterstand alleen maar verder op.

Plaza

De ritzege ging na een lange solo naar Ruben Plaza. De Spanjaard, eerder dit jaar de beste in de zestiende etappe van de Tour de France, vertrok al op de eerste col van de dag uit een grote kopgroep en hield knap stand.

Vrijwel vanuit de start ontsnapten elf renners uit het peloton. Op weg naar de eerste klim, de Puerto de Navacerrada, gingen nog eens 35 renners in de achtervolging. Op de col kwamen die twee groepen samen, maar toen was Plaza al vertrokken.

De renner van Lampre-Merida pakte al gauw een kleine twee minuten op zijn achtervolgers en hield die marge in zijn eentje heel lang in stand. José Gonçalves, Giovanni Visconti en Alessandro De Marchi waren op de slotklim de laatste achtervolgers, maar zij kwamen niet op minder dan een minuut van Plaza.

Gonçalves eindigde uiteindelijk als tweede op 1.07, voor De Marchi en Romain Sicard.

Bekijk de uitslagen en klassementen van de Vuelta