Tom Dumoulin heeft vrijdag zijn voorsprong op concurrent Fabio Aru verdubbeld in de negentiende etappe van de Vuelta a España.

De renner van Giant-Alpecin pakte op de laatste klim, die een strook kasseien bevatte, drie seconden op de klimmer van Astana.

Aru moet nu zes seconden goedmaken op de Nederlandse drager van de rode leiderstrui. De etappe van zaterdag bevat een aantal lastige beklimmingen alsvorens de Vuelta zondag eindigt met een vlakke rit naar Madrid.

De Italiaan moet bovendien vrezen voor een straf van de organisatie van de Vuelta. Aru, die in de etappe ten val kwam, werd na zijn valpartij mogelijk geduwd door zijn teammaat Luis Leon Sanchez en dat is tegen de regels. De jury gaat de tv-beelden bekijken en neemt dan een beslissing.

Ploegleider Christian Guiberteau van Giant-Alpecin heeft de wedstrijdleiding op de beelden gewezen.

Dumoulin kreeg in de rit naar Avila hulp van zijn teamgenoten in de finale en wist vervolgens op eigen kracht een gat te slaan met Aru, die donderdag al een paar keer tevergeefs aanviel.

De Limburger koestert een voorsprong van een minuut en 24 seconden op nummer drie Joaquim Rodriguez en 2.31 op Rafal Majka, die vierde staat. Nairo Quintana is vijfde op ruim drie minuten.

Gougeard

Alexis Gougeard won ruim een kwartier voor de groep met Dumoulin de rit. De Fransman soleerde naar de zege in Avila. Gougaerd, die rijdt voor AG2R, bleek de sterkste van een grote kopgroep van 24 renners, die al vroeg in de rit een grote voorsprong kreeg.

De Portugees Nelson Oliveira, die de dertiende etappe won, werd tweede op 40 seconden, vlak voor de Belg Maxime Monfort. Dumoulin kwam op ruim zestien minuten als eerste renner van het peloton over de streep en werd 25e in de rituitslag.

De 24-jarige renner was eerder in de etappe nog met de schrik vrijgekomen toen hij opgehouden werd door een val van onder anderen Aru. De Italiaan moest zich daarna twee keer bij de dokter melden, maar kon net als Dumoulin zijn weg vervolgen.

Bekijk de uitslagen en klassementen van de Vuelta