Jan Janssen is onder de indruk van de prestaties van Tom Dumoulin in de Vuelta a España. De Limburger draagt de leiderstrui met nog drie etappes te gaan.

"Hij rijdt super en zonder tegenslag gaat hij de Ronde van Spanje gewoon winnen", aldus één van de twee Nederlandse winnaars van de Ronde van Spanje, naast Joop Zoetemelk, tegen NU.nl.

Dumoulin heeft in het klassement een voorsprong van slechts drie seconden op Fabio Aru. "Er mag geen gaatje ontstaan, maar we hebben donderdag al gezien dat hij gewoon goed is bergop."

"Hij reed op een zeker moment zelfs weg van Aru. Dat was even bluffen en dat deed hij heel goed. Het worden nog lastige dagen, maar Aru gaat hem er echt niet finaal afrijden."

De 75-jarige Janssen schreef de Vuelta in 1967 op zijn naam en won een jaar later de Tour de France. Zoetemelk (68) was in 1979 de beste in Spanje en zegevierde een jaar later ook in de Tour, de laatste Nederlandse zege in een grote ronde.

"Joop en ik worden wat ouder, dus het wordt tijd dat de jeugd het overneemt. Het zou fantastisch zijn als Dumoulin het lukt. Die vent heeft zo'n uitstraling, het doet me denken aan Miguel Indurain en Jacques Anquetil. En hij is pas 24, zo jong nog."

"Hij raakt nooit in paniek en heeft een geweldige uitstraling. Als je naar die houding kijkt bij de tijdrit. Die is zo goed dat je een glaasje bier op zijn rug kunt zetten. Hij heeft alles: ik denk alleen dat een valpartij of een lekke band hem nog kan stoppen."

Dumoulin is anderhalve week na de Vuelta ook een belangrijke kanshebber voor de wereldtitel tijdrijden in het Amerikaanse Richmond. "Tony Martin is wel een gevaarlijke concurrent, maar als hij deze vorm weet vast te houden is alles mogelijk."