Bauke Mollema is blij dat hij na acht jaar weer een eindzege heeft gepakt in een rittenkoers. De Nederlander van Trek schreef maandag de Ronde van Alberta op zijn naam.

"Het werd tijd dat ik weer eens een klassement zou winnen. Ik ben vaak genoeg tweede, vierde of vijfde geweest in rittenkoersen. Dit is pas mijn eerste zege sinds 2007", aldus Mollema, die dat jaar de Ronde van de Toekomst won.

Dat hij in Canada eindelijk weer eens zou gaan winnen had hij vooraf niet verwacht. "Ik wist namelijk niet zeker of mijn conditie goed was omdat ik een maand niet gekoerst had." 

"Maar de eerste dag voelde ik me meteen goed in de ploegentijdrit en reden we ook sterk. Die rit was de sleutel. Ik ging geloven dat ik kon gaan winnen en mijn leiderstrui motiveerde in de dagen daarna het hele team."

In de zesde en laatste etappe van maandag, die bestond uit elf rondes door Edmonton, moest de geboren Groninger nog wel vol aan de bak.

"Het was een zware dag. Ik heb hard moeten rijden omdat er renners ontsnapt waren met minder dan twee minuten achterstand. Het gat moest onder de minuut blijven en gelukkig kregen we in het laatste deel van de etappe hulp van de sprintersploegen."

Aanval

Toen het peloton weer bij elkaar was moest Mollema in de slotklim ook nog een aanval pareren van zijn landgenoot Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin), die derde werd in het algemeen klassement.

"Ik weet dat hij een snelle jonge is en van dit soort klimmetjes houdt. Ik bleef daarom in zijn wiel en hield ook de nummer twee Simon Yates in de gaten. Hij was wat nerveus dus ik verwachtte al een aanval en zat er meteen goed bij. De sprintersploegen hadden het ook kunnen dicht rijden, maar je weet het nooit dus bleef ik in de buurt."

De etappe werd vervolgens gewonnen door de Duitser Nikias Arndt, die de sterkste was in de sprint. Mollema sloot de rit over 124 kilometer af op de twaalfde plaats. In het algemeen klassement hield hij een voorsprong van zes seconden op Yates en 22 op Slagter.

"Ik ben heel blij dat ik het vandaag heb kunnen afmaken. Ik dank het hele team. De laatste dagen hebben we er hard voor moeten werken, maar dat maakt deze zege alleen maar mooier."