Tom Dumoulin heeft zaterdag in de langste etappe van de Vuelta a España negentien seconden verloren op klassementsleider Fabio Aru. Alessandro De Marchi pakte de ritzege door op de slotklim af te rekenen met vier medevluchters.

Dumoulin kwam op de Alto Campoo als vijftiende over de streep, op 3.58 van de winnaar. Aru werd negende op 3.39. De Nederlander blijft derde in het algemeen klassement, nu op 49 seconden van de rode trui. Joaquim Rodriguez staat tweede op 26 tellen.

Nairo Quintana was op de zesde plaats op 3.32 de beste van de klassementsrenners in de rituitslag. Ook Rodriguez (zevende op 3.38) en Esteban Chaves (achtste op 3.39) bleven Aru nog voor.

Dumoulin kwam tegelijk met Alejandro Valverde en Daniel Moreno over de finish. Hij verloor een paar seconden op Rafal Majka, Domenico Pozzovivo en Mikel Nieve.

De Marchi boekte de tweede ritzege uit zijn carrière in de Ronde van Spanje. Vorig jaar was hij de beste in de zevende etappe van de Vuelta.

De renner van BMC kwam na 215 kilometer 21 seconden eerder over de streep dan zijn landgenoot Salvatore Puccio. José Joaquin Rojas werd derde op 32 seconden, terwijl ook de andere vluchters Mikaël Chérel (vierde op 38 seconden) en Carlos Quintero (vijfde op 1 minuut) de favorieten nog voorbleven.

Vijftal

In het eerste uur van de veertiende rit reden de renners liefst 46 kilometer, waardoor vluchters geen kans kregen om weg te blijven. Na vijf kwartier was het toch raak voor een vijftal: de Fransman Chérel, de Spanjaard Rojas, de Colombiaan Quintero en de Italianen Puccio en De Marchi.

Chérel was op ruim een uur van leider Aru de best geklasseerde vluchter en dus kreeg de kopgroep alle ruimte van het peloton, met een maximale voorsprong van tien minuten. Al snel werd duidelijk dat het kwintet vooraan voor de zege mocht gaan strijden.

De vluchters bleven goed samenwerken, totdat op zo'n 3,5 kilometer van de top van de Alto Campoo, een berg van buitencategorie, Chérel de eerste twee demarrages plaatste. De renner van AG2R werd in de mist tot tweemaal toe teruggehaald door De Marchi.

Vervolgens wist de Italiaan in de laatste twee steile kilometers zelf weg te rijden bij zijn medevluchters, waardoor hij voor het tweede jaar op rij een rit won in de Vuelta.

Aru

Aru leek op de slotklim de beste klassementsrenner. De Italiaan plaatste een vinnige aanval, waarop alleen Quintana een antwoord had.

De meeste concurrenten konden echter weer aanhaken, waarna alleen Quintana nog een klein gaatje wist te slaan. De Colombiaan van Movistar krabbelde zes seconden terug van zijn achterstand op Aru en staat nu negende in het klassement, op 3 minuten van de rode trui.

Maandag volgt wederom een pittige rit met finish bergop.