Pauline Ferrand-Prevot is zaterdag wereldkampioene op het onderdeel cross-country mountainbike geworden. De Française bleef in Andorra de rest van het veld ruim voor op het belangrijkste onderdeel van het WK.

Daarmee heeft Ferrand-Prevot een bijzondere reeks neergezet. De Française werd vorig jaar de wereldkampioene bij het wegwielrennen in Ponferrada. Afgelopen winter werd ze in het Tsjechische Tábor wereldkampioen veldrijden.

Daardoor is ze nu in drie wielersporten op de drie belangrijkste disciplines de regerend wereldkampioene.

Achter Ferrand-Prevot werd de Russin Irina Kalentjev tweede, Jana Belomoina uit Oekraïne werd derde. De Nederlandse Anne Terpstra werd twintigste. Daarmee heeft ze geen olympische startbewijs veroverd. Volgens de eisen van het NOC*NSF had ze voor Rio bij de beste twaalf moeten eindigen.

Mannen

Bij de mannen is Nino Schurter de nieuwe wereldkampioen op het onderdeel cross-country. De 29-jarige coureur uit Zwitserland troefde na een spannende strijd titelverdediger Julien Absalon uit Frankrijk af. Op gepaste achterstand van het tweetal veroverde de Tsjech Ondrej Cink brons.

Voor Schurter is het de vierde wereldtitel in zijn loopbaan. Eerder veroverde hij in 2009, 2012 en 2013 de regenboogtrui. De Nederlandse mountainbikers deden niet mee om de medailles. Oudgediende Rudi van Houts was op plek twintig de beste van het stel.