Bauke Mollema moest vrijdag de ritzege aan landgenoot Tom-Jelte Slagter laten, maar heroverde tot zijn tevredenheid wel de leiderstrui in de Ronde van Alberta.

"Dat was het doel voor vandaag en ik pakte ook nog eens wat bonusseconden", concludeerde de kopman van Trek in gesprek met Cyclingnews.

In het algemeen klassement verdedigt de Groninger een voorsprong van zes seconden op Adam Yates, die als vierde finishte in de derde etappe. "Het is dus nog krap morgen, maar dit was een goede dag."

Zaterdag staat de eerste echte bergrit op het programma in Canada. "Het wordt één lange klim, twaalf kilometer in de staart, en het wordt een stuk pittiger dan vandaag", voorspelt Mollema.

Hoewel de 28-jarige Nederlander als tweede over de eindstreep kwam, had hij het erg moeilijk met de weersomstandigheden in Jasper National Park. De temperatuur lag rond het vriespunt, er lag sneeuw langs de weg en het regende zo nu en dan.

"Ik vond vandaag al een erg zware dag met die aankomst en de kou", aldus Mollema. "Het was de hele dag onder de vijf graden en het regende, dus het was erg koud en ik ben maar wat blij dat het droog werd in de finale van de rit."

Leiderstrui

Trek hoopte dat de kopman zijn leiderstrui weer kon heroveren in de derde etappe, nadat hij deze eerder was kwijtgeraakt aan Michael Matthews. In de aanloop naar de finish was Mollema echter nog niet verlost van de Australiër.

"Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn, dus wilden we de koers zwaarder maken als team. Jesse Sergent and Matthew Busche deden hun best, maar de beklimming was minder steil dan we dachten."

Pas in de laatste twee kilometers zag de Groninger zijn kans schoon om de leiding weer over te nemen. "Ik zag hem lossen, dus ik wist dat ik de trui kon pakken", aldus Mollema, die zijn laatste aanval zag slagen.