Danny van Poppel heeft donderdag de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nederlander was de sterkste in de sprint na een redelijk vlakke etappe.

Het is al de derde Nederlandse ritzege in deze Vuelta, na eerdere etappeoverwinningen van Bert-Jan Lindeman en Tom Dumoulin. 

Voor Van Poppel is het zijn eerste ritwinst in een grote ronde en zijn vierde zege van het jaar. De renner van Trek won de tweede etappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen en de tweede en vijfde etappe in de Ronde van Wallonië. 

Fabio Aru reed in de twaalfde rit voor het eerst in de rode leiderstrui. De Italiaan nam dat tricot woensdag over van Dumoulin. De top van het klassement bleef donderdag ongewijzigd. 

De twaalfde rit van de Vuelta naar Lleida kende alleen na 50 kilometer een hindernis: de Coll de Boixols van tweede categorie. De laatste 110 kilometer waren grotendeels vlak. 

Daarmee kregen de renners een niet al te lastige etappe na de zware koninginnenrit van woensdag. Chris Froome startte niet in de twaalfde etappe. De Tourwinnaar moest opgeven wegens een breuk in zijn voet.

Lindeman

Lindeman zat weer in de kopgroep, die al vroeg in de etappe ontstond. De renner van Lotto-Jumbo ontsnapte vaker deze Vuelta, wat hem in de zevende etappe de winst opleverde.

De vijf vluchters hielden hun voorsprong lang vast. Pas in de laatste kilometer streek het peloton neer op Maxime Bouet en Jaco Venter, die het 't langst volhielden vooraan.

Van Poppel kreeg tien kilometer voor het eind een lekke band, maar kon op tijd weer aansluiten bij het peloton. De jonge Nederlander klopte vervolgens in de sprint Daryl Impey en Tosh van der Sande.