Tom Dumoulin is tevreden met zijn negende plaats woensdag in de Koninginnenrit van de Ronde van Spanje, al had er wellicht meer ingezeten als hij zijn regenjas sneller aan had gekregen.

"Het gebeurde op de top van de vierde col. Toen ik mijn jas aan had was er een gat met de andere renners", vertelde Dumoulin na de finish in het Andorrese Cortals d’Encamp tegen Eurosport.

"Ik kwam op achterstand en kreeg het gaatje niet dicht. Daar heb ik teveel energie verspild en dat was onnodig. Ik heb een fout gemaakt."

Mede door die fout raakte de 24-jarige renner van Giant-Alpecin zijn leidende positie in het algemeen klassement kwijt aan Fabio Aru, maar de achterstand op de Italiaan van Astana is met dertig seconden niet groot.

"Ik denk daarom dat ik het toch niet slecht gedaan heb. Het was vreselijk afzien, maar ik ben heel tevreden met de vorm die ik heb. En dat ik de rode trui kwijt zou raken, viel te verwachten in deze etappe."

Tweede ritzege

Naast Aru staat ook Joaquim Rodríguez in het algemeen klassemeten nu voor Dumoulin, die de nummer drie is. De Limburger hoopt dat hij zich de komende dagen kan handhaven in de top. "Maar er komen nog flink wat bergen aan. Het wordt zwaar." 

Volgende week woensdag wacht echter ook nog een tijdrit en daarin kan specialist Dumoulin goede zaken doen. "Die etappe is voor mij de grootste kans op een tweede ritzege."

"En wellicht kan ik dan ook wat inlopen op de concurrentie, mocht ik dan nog bovenin het klassement meedraaien."