Trainer Adriaan Helmantel van Giant-Alpecin is onder de indruk van de prestaties van Tom Dumoulin, die aan de leiding gaat in de Vuelta a España.

"Ik had verwacht dat hij later in de ronde pas goed zou zijn, dus in die zin heeft hij me verrast", aldus de bewegingswetenschapper op de website van de Duitse formatie.

Helmantel begeleidde Dumoulin intensief bij de terugkeer na zijn val in de Tour de France. De Limburger werd bij een trainingskamp in Italië klaargestoomd voor de Vuelta en de WK in het Amerikaanse Richmond later deze maand.

"Eén van zijn grootste talenten is dat hij zichzelf veel pijn kan doen in de training. Dit is daar een bevestiging van. Hij is na een trainingsblok meteen klaar om op het hoogste niveau te racen."

Podium

Dumoulin wacht woensdag een loodzware bergetappe met zes beklimmingen, waarvan eentje van de buitencategorie en vier van de eerste categorie. "Dat wordt interessant, de eerste echte test", voorspelt Helmantel.

"Tot nu toe waren de bergetappes zeer geschikt voor hem met finishes op beklimmingen van twintig tot dertig minuten. Hij wordt wel steeds beter in etappes met meerdere bergen. Het is geen ramp als hij woensdag veel tijd verliest, maar het is niet onmogelijk om de leiderstrui te behouden."

De 24-jarige Dumoulin, die in het klassement bijna een minuut voorsprong heeft op Joaquim Rodriguez en Esteban Chaves, heeft niet de illusie dat hij de Vuelta kan winnen. Toch durft Helmantel het te hebben over een podiumplaats, al zijn de tijdrit en de wegwedstrijd op de WK vlak na de Ronde van Spanje ook belangrijke doelen.

"Als hij heel diep moet gaan om een plek in de top tien te behalen, kan dat natuurlijk negatief uitwerken voor zijn vorm daarna. Als hij nog zicht heeft op een podiumplaats, kun je je afvragen of je dat wilt opgeven voor de WK-tijdrit. Zijn vorm zou goed moeten blijven. Deze Vuelta is in ieder geval erg goed voor zijn ontwikkeling."