Tom Dumoulin heeft maandag de leiding behouden in de Vuelta a España. Zijn teamgenoot John Degenkolb bij Giant-Alpecin liep de ritzege net mis.

De Duitser schoof te laat naar voren in de sprint van een uitgedund peloton en moest de winst verrassend aan de Italiaan Kristian Sbaragli van MTN-Qhubeka laten.

De Spanjaard José Joaquin Rojas van Movistar werd derde in de tiende etappe over 146,6 kilometer van Valencia naar Castellón de la Plana.

Het peloton heeft dinsdag een rustdag. Dumoulin heeft in het klassement een voorsprong van 57 seconden op Joaquim Rodriguez en 59 tellen op Esteban Chaves.

Terpstra

De etappe van maandag, met een klim van de derde en eentje van de tweede categorie, werd gekenmerkt door veel aanvallers en een paar valpartijen.

Martijn Keizer van Lotto-Jumbo maakte vroeg in de rit deel uit van een omvangrijke kopgroep en Niki Terpstra, uitkomend voor Etixx-QuickStep, reed zelfs even alleen vooraan.

Team Sky beleefde een ongelukkige dag qua valpartijen. Nicolas Roche, de nummer vier van het klassement, en Sergio Henao, de oorspronkelijke nummer veertien, gingen hard tegen het asfalt. Beiden konden wel verder, maar de Colombiaan kwam op grote achterstand binnen.

Droom

Na de passage van de Alto Desierto de las Palmas kwam het peloton, mede door veel werk van Dumoulin in de achtervolging, bij elkaar. De Limburger deed zijn inspanningen voor Degenkolb, die het niet kon afmaken.

Sbaragli was dolblij met de ritzege. ''Dit is een droom voor mij en voor MTN'', zei de 25-jarige spurter van de Afrikaanse formatie. ''We hebben nu een rit gewonnen in de Tour en de Vuelta. Deze overwinning is voor heel Afrika.''

Dumouilin moet woensdag zijn leiderstrui verdedigen in de op papier zwaarste etappe van deze Vuelta. De rit kent vier beklimmingen van de eerste categorie en finisht bergop.

Bekijk de uitslagen en de klassementen van de Vuelta