Esteban Chaves blikt met een mengeling van trots en teleurstelling terug op de negende etappe in de Ronde van Spanje, waarin hij zijn leiderstrui verloor aan Tom Dumoulin.

De Colombiaan van Orica-GreenEdge verloor zondag in de slotfase van de beklimming van de Alto de Puig Llorenca de aansluiting met de Nederlander om uiteindelijk 59 seconden te verliezen.

"Dumoulin reed ongelooflijk goed", erkent Chaves in gesprek met Cyclingnews. "Hij is heel sterk en ik wil hem feliciteren met zijn prestatie. Het is niet niets om de ritzege te pakken en de leiderstrui te veroveren."

Chaves beseft dat hij zich niet hoeft te schamen voor zijn optreden. "Ik ben moe en teleurgesteld. In de laatste 500 meter verloor ik de rode trui. Maar in elk geval heb ik het geprobeerd. Ik heb mijn belofte om de trui tot de laatste druppel energie te verdedigen waargemaakt."

Stephens

Sportief directeur Neil Stephens van Orica-GreenEdge weigert bij de pakken neer te gaan zitten na de machtswisseling in de Vuelta.

"Esteban zal minder druk voelen nu hij niet meer in de rode trui rijdt. Het moment is gekomen om voorzichtig een balans op te maken. We hebben al veel bereikt in deze ronde en er valt nog genoeg te realiseren. Nog altijd is het doel om zo hoog mogelijk te eindigen in Madrid."

Chaves begint maandag als de nummer drie van het algemeen klassement aan de tiende etappe, een rit die normaal gesproken niet voor grote verschuivingen zal zorgen.