Chris Froome baalde flink dat hij zondag op de slotklim van de negende etappe in de Vuelta zijn meerdere moest erkennen in Tom Dumoulin.

''Ik ben er kapot van. Ik dacht echt eventjes dat ik zou winnen'', zei de Tourwinnaar, die werd verslagen door de jonge Limburger in een sprintje op de laatste meters.

Toch had Froome ook complimenten over voor Dumoulin. ''Hij laat een ongelofelijke vorm zien in deze race. Ik neem mijn petje voor hem af. Hij is nog een jonge wielrenner met een heel mooie toekomst voor de boeg."

Ploegleider Christian Guiberteau noemde de zege van Dumoulin "echt ongelooflijk". "Dit is een geweldige overwinning. Zaterdag had Tom nog wat twijfels, maar dat is normaal na een week koersen in een grote ronde. We hebben vanochtend met hem gesproken en hij was weer heel gemotiveerd."

Dumoulin mag maandag voor de tweede keer deze Vuelta in de leiderstrui starten. Eerder droeg hij het rode tricot al in de zesde rit.

"Het is een geweldig gevoel om de leiderstrui weer terug in de ploeg te hebben", aldus Guiberteau. "Het is fantastisch om zo'n trui te verdedigen in een grote ronde. Maar er komen nog een paar heel zware bergritten aan."