Tom Dumoulin kon niet geloven dat hij zondag de zware negende etappe in de Ronde van Spanje won én en passant de leiderstrui veroverde.

"Ongelofelijk, ik had nooit verwacht dat ik dit kon op zo'n steile klim", was de eerste reactie van Dumoulin na zijn zeer knappe zege op de Alto de Puig Llorenca. De 24-jarige Limburger ging in de laatste meter Tourwinnaar Chris Froome voorbij.

"Ik heb hier niet eens van gedroomd, ik had niet gedacht dat ik dit zou kunnen. Maar ik ben in mijn beste vorm ooit en ik maakte gebruik van de juiste tactiek. Ik hield vol op de steile stukken en viel aan op de vlakkere gedeelten. Daar willen de kleinere klimmers niet rijden.''

Dumoulin, die in de Tour al snel uitviel na een zware valpartij, had zaterdag nog een slechte dag. "Maar vandaag had ik heel goed benen. Ik moet mijn team bedanken. Ik geloofde er niet echt meer in, maar zij zeiden dat ik erin moest blijven geloven. Dat heeft goed uitgepakt."

De renner van Giant-Alpecin heeft in het algemeen klassement nu bijna een minuut voorsprong op de nummer twee Joaquim Rodriguez.

Op de vraag of hij de Vuelta denkt te kunnen winnen, was Dumoulin duidelijk. "Nee. Het gaat steeds beter op de hellingen, maar dat is niet realistisch. Er komen nog heel lange beklimmingen aan en ik zie wel hoe het daar gaat. Als ik mee kan, is het mooi. Als het niet lukt, ook goed."