Tom Dumoulin heeft zondag de leiderstrui heroverd in de Ronde van Spanje dankzij een fraaie triomf in de negende etappe.

De renner van Giant-Alpecin stak Chris Froome voorbij tijdens de laatste meters van de lastige beklimming van de Alto de Puig Llorenca. Leider Esteban Chaves was al eerder gelost.

Froome strandde op twee seconden van Dumoulin, nummer drie Joaquim Rodriguez gaf vijf seconden prijs. Fabio Aru, Rafal Majka, Nairo Quintana en Alejandro Valverde verloren meer dan twintig seconden.

Dumoulin zorgde voor de tweede Nederlandse ritzege in deze Vuelta na de overwinning van Bert-Jan Lindeman in de rit van vrijdag.

In het klassement heeft de Limburger na zijn coup een marge van 57 seconden op nummer twee Rodriguez. Chaves staat derde op 59 seconden.

Dumoulin maakt in de Vuelta zijn rentree na zijn zware valpartij in de derde etappe van de Tour de France.

Kopgroep

De scherprechter van de negende rit was de Alto de Puig Llorenca, een steile helling die tweemaal beklommen moest worden. De aankomst lag ook op deze 'puist' met stukken met een stijgingspercentage van 18.

In de beginfase zag een kopgroep van veertien renners het levenslicht. Tot de avonturiers behoorden Lotto-Jumbo-coureur Maarten Tjallingii en Trek-renner Danny van Poppel. Ook Geraint Thomas van Team Sky haakte zijn karretje aan.

In het peloton zorgden de troepen van Rodriguez (Katoesja) en Valverde (Movistar) ervoor dat het verschil binnen de perken bleef.

Toch koesterden de overgebleven leiders Maxime Bouet, Thomas en Pavel Broett met tien kilometer voor de boeg nog een marge van meer dan één minuut. Tjallingii en Van Poppel waren in dit stadium al van het front verdwenen. Voor Bouet, Thomas en Broet viel het doek bij het opdraaien van de laatste beklimming.

In de slotfase volgden de demarrages elkaar in hoog tempo op. Onder anderen Aru, Quintana, Valverde en Dumoulin vielen aan.

De Nederlander slaagde er bij zijn tweede aanvalspoging in een gaatje te slaan. Waar Chaves de renner van Giant-Alpecin moest laten rijden, had Froome wél een antwoord op de demarrage. De Tourwinnaar leek af te stevenen op de dagzege, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door Dumoulin.

Tiende etappe

Dumoulin verdedigt maandag zijn leiderstrui in een 146,6 kilometer lange etappe met finish in Castellon de la Plana. Het belangrijkste obstakel is de Alto Desierto de las Palmas, een heuvel van tweede categorie op ruim vijftien kilometer van de aankomst.

Dinsdag volgt de eerste rustdag, wanneer woensdag het kaf van het koren gescheiden zal worden in de koninginnenrit met vijf zeer zware beklimmingen.