Peter Sagan heeft de Vuelta verlaten wegens de gevolgen van zijn valpartij in de achtste etappe van zaterdag.

Dat maakt zijn ploeg Tinkoff-Saxo zondag bekend. De 25-jarige Slowaak heeft verwondingen aan de linkerkant van zijn lichaam, waaronder eerste- en tweedegraads brandwonden en een kneuzing.

Groenetruidrager Sagan kwam zaterdag op acht kilometer van de streep in aanraking met een motor, die het peloton wilde inhalen. Daardoor zag hij zijn kans op de ritzege vervliegen.

De winnaar van de derde etappe in de Vuelta was woest na zijn val. Hij sloeg hard op een auto en trapte zijn fiets weg. Bovendien schold hij enkele mensen van de organisatie de huid vol. 

Sagan kwam uiteindelijk vijf minuten na ritwinnaar Jasper Stuyvens over de streep. De achtste rit eiste meer slachtoffers, waaronder Kris Boeckmans van Lotto-Soudal. De Belg wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Juridische stappen

Tinkoff-Saxo liet direct na de etappe al in een reactie weten dat het overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen de persoon die Sagan aanreed.

"Tinkoff-Saxo vindt zulke ongelukken veroorzaakt door een menselijke fout, of er nou rijders van Tinkoff-Saxo bij betrokken zijn of niet, onacceptabel in de top van het wielrennen", was te lezen in een verklaring van de ploeg.

Eerder dit jaar werd Greg van Avermaet al aangereden door een motor in de Clásica San Sebastian toen hij in leidende positie reed.

Bekijk de video van een woedende Sagan: