De Belgische renner Kris Boeckmans wordt na een zware valpartij zaterdag in de achtste etappe van de Ronde van Spanje in een kunstmatige coma gehouden. 

De 28-jarige Boeckmans kwam hard ten val, lag vervolgens roerloos op het wegdek en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens zijn ploeg Lotto-Soudal heeft hij zware verwondingen aan zijn gezicht, drie gebroken ribben en een hersenschudding. Ook had hij een bloeding in zijn long. 

De sprinter zal enkele dagen in coma worden gehouden. Waarschijnlijk moeten de artsen hem opereren aan zijn gezicht, waarin hij meerdere botten gebroken heeft.

Gat

Volgens zijn ploegmaat Tosh van der Sande was Boeckmans aan het drinken toen hij door een gat reed en over de kop sloeg.

Boeckmans was niet de enige die zwaar ten val kwam op zo'n 50 kilometer van de streep. Ook de Amerikaan Tejay van Garderen, de Ier Daniel Martin en de Fransman Nacer Bouhanni stapten niet meer op. 

Peter Sagan zal de Vuelta wel vervolgen, al kwam ook hij zaterdag ten val. De Slowaak viel door toedoen van een motor en reageerde furieus. Zijn ploeg Tinkoff-Saxo liet weten dat het overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen de persoon die Sagan aanreed.