Jasper Stuyven heeft zaterdag verrassend de achtste etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Belg was na een tumultueuze rit de sterkste in de sprint van het uitgedunde peloton.

De renner van Trek Factory Racing hield de Spanjaard Pello Bilbao en de Fransman Kevin Reza achter zich.

Tom Dumoulin was op de 24e plek de beste Nederlander. De Limburger van Giant-Alpecin blijft zodoende tweede in het algemeen klassement. Hij heeft nog steeds tien seconden achterstand op rodetruidrager Esteban Chaves. Alle favorieten voor de eindzege einidgden in het peloton.

Zondag moeten de renners de steile slotklim Alto de Puig Llorença bedwingen. De beklimming van 4 kilometer kent percentages van 19 procent.

Valpartij

De achtste etappe werd ontsierd door een massale valpartij op 50 kilometer van de finish. Onder meer Tejay van Garderen en Daniel Martin waren daarbij betrokken. Beide renners moesten geblesseerd opgeven. Martin stond derde in het algemeen klassement.

Het peloton brak door de valpartij in twee stukken en onder meer Chaves en Dumoulin belandden in de tweede groep. Zij wisten echter snel weer aan te sluiten bij de voorste groep, die ook een kopgroep met onder meer Lotto-renner Tom van Asbroeck inrekende.

Op de tweede beklimming van de Alto de la Cresta del Gallo, een berg van de derde categorie, trok onder meer Niki Terpstra ten aanval. De Nederlander werd weer ingerekend en ook andere vluchtpogingen strandden.

Een sprint was daarom onvermijdelijk. Peter Sagan kon niet meestrijden om de zege. De Slowaak kwam op acht kilometer van de streep ten val door toedoen van een motor en was woest op de organisatie. Stuyven profiteerde optimaal van de afwezigheid van Sagan en toonde zich uiteindelijk de snelste in de sprint.