Bert-Jan Lindeman heeft vrijdag de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van Lotto-Jumbo kwam in de eerste bergrit solo aan in Capileira.

Lindeman maakte deel uit van een kopgroep die de hele dag vooraan reed. De renner uit Emmen bleef samen met Ilja Kosjevoj vooraan over op de lange en steile slotklim. Op 200 meter voor de finish reed Lindeman weg bij zijn Wit-Russische medevluchter en boekte hij zijn eerste zege van 2015.

Het betekende tevens de eerste overwinning in een grote ronde voor Lindeman, die eerder dit jaar als 95e eindigde in de Giro d'Italia. Het was daarnaast de eerste zege voor Lotto-Jumbo in een grote ronde.

Lindeman is bovendien de eerste Nederlander die een rit wint in de Vuelta sinds Bauke Mollema in 2013 zegevierde in de zeventiende etappe.

Dumoulin

Esteban Chaves blijft de leider in het algemeen klassement. De Colombiaan heeft een voorsprong van tien seconden op Tom Dumoulin, die zich in de zevende rit knap handhaafde tussen de klassementsrenners.

Chris Froome kon het tempo van de favorieten op de achttien kilometer lange slotklim naar Capileira niet bijbenen. De tweevoudig winnaar van de Vuelta viel daardoor terug naar de twaalfde plaats in het algemeen klassement.

Kopgroep

De rit van vrijdag was de eerste etappe in deze Vuelta met een aankomst bergop. Onderweg moesten de renners alleen een col van de derde categorie over.

Lindeman vormde al vroeg in de etappe een kopgroep met Kosjevoj, de Fransman Jérôme Cousin, de Spanjaard Amets Txurruka en de Colombiaan Carlos Quintero. Het vijftal nam een ruime voorsprong, maar zag het peloton in de laatste kilometers steeds dichter bij komen.

Lindeman, die voor de derde keer deze Vuelta mee was in een ontsnapping, bleef op de lange slotklim alleen met Kosjevoj over. Vlak voor de finish reed hij weg bij de Wit-Rus en boekte hij de mooiste overwinning uit zijn loopbaan.