Tom Dumoulin heeft donderdag na één dag zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verloren. De 24-jarige renner van Giant-Alpecin moest het rode tricot afstaan aan Esteban Chaves, die naar de zege soleerde in Sierra de Cazorla.

De finish was getrokken op een helling van 3,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

Dumoulin eindigde op vijf seconden als derde, achter Daniel Martin. Voorafgaand aan de etappe verdedigde de Limburger een voorsprong van slechts één seconde op Chaves.

Favorieten als Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Chris Froome en Joaquim Rodriguez eindigden allemaal in de top tien op elf seconden van de dagwinnaar.

Niki Terpstra was een van de smaakmakers in de zesde etappe. De Nederlands kampioen op de weg belandde samen met Cyril Gautier (Europcar), Miguel Rubiano (Colombia), Peter Velits (BMC), Kristijan Durasek (Lampre) en Steve Cummings (MTN-Qhubeka) in een kopgroepje dat lange tijd aan de leiding reed.

Strijden om de zege zat er niet in voor Terpstra, die niet besloot te reageren op een versnelling van Cummings. Voor de Brit viel het doek op twee kilometer van de meet, toen Chaves hem voorbij fietste.

Tegenaanval

Chaves liep razendsnel uit op de concurrentie. Het was rodetruidrager Dumoulin zelf die in de tegenaanval ging. De Colombiaan verloor in de laatste honderden meters nog veel terrein, maar hield een marge van vijf seconden over.

Zondag zegevierde Chaves ook al in de tweede etappe, toen Dumoulin tweede werd.

In de etappe van vrijdag worden de klassementsrenners getest. Dan ligt de aankomst op de Alto de la Alpujarra, een lange klim.

Chaves verdedigt een marge van tien seconden op Dumoulin.