Tom Dumoulin is tot zijn eigen verrassing de nieuwe leider in het algemeen klassement in de Ronde van Spanje. Voor de 24-jarige Nederlander heeft zijn prestatie een bijzonder tintje.

De Limburger van Giant-Alpecin nam de rode leiderstrui woensdag na de vijfde etappe over van de Colombiaan Esteban Chaves en had dat aanvankelijk niet eens door.

"Ik was al op weg naar de bus toen ik hoorde dat ik de nieuwe leider was", aldus een verraste Dumoulin. "Het was niet mijn doel om vandaag het rood te pakken."

"Mijn missie was om John Degenkolb in de sprint te helpen. Dat lukte niet, dus ik was aanvankelijk een beetje pissig bij de finish", doelde hij op de tweede plaats van zijn ploegmaat achter ritwinnaar Caleb Ewan. "Maar nu sta ik hier."

Dumoulin is de eerste Nederlandse leider in een grote ronde sinds Bauke Mollema, die in 2011 de leiding had in de Ronde van Spanje.

Tour

Volgens Dumoulin heeft zijn prestatie een speciaal tintje doordat hij eerder dit jaar vroeg uitviel in de Tour de France met uitzicht op de gele trui. "Ik geniet er echt van. Na mijn val in de Tour is het geweldig om deze leiderstrui te dragen."

"Het is een geweldige verrassing, en ik wil die trui zo lang mogelijk verdedigen. Ik ga hem niet zonder slag of stoot verliezen."

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen