Tom Boonen heeft woensdag de derde etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Nederlander Jesper Asselman van Roompot bleef leider in het algemeen klassement.

De rit over bijna 172 kilometer werd lang gekleurd door de Belgen Edward Theuns, Frederik Veuchelen en David Bouher. Ze werden na een lange vluchtpoging twintig kilometer voor de finish achterhaald door de ploegen van de sprinters.

Boonen was vervolgens de snelste in de massasprint. De Belg van Etixx-QuickStep kwam zeven jaar geleden ook al als eerste over de streep in het Belgische Ardooie.

​De Fransman Arnaud Démare kwam als tweede over de meet. De Italiaan Elia Viviani werd derde. Dylan Groenewegen (Roompot) was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

Doordat Asselman de witte leiderstrui behield start hij donderdag als laatste in de individuele tijdrit over veertien kilometer in het Brabantse Hogerheide. Hij verdedigt een voorsprong van één seconde op Boonen en Viviani.

Agenda

Na zijn zege liet Boonen weten dat hij de tijdrit van donderdag niet onderstreept heeft in zijn agenda. "Ik wil me vooral vrijdag en zondag testen. Maar we zien wel. Met mijn sprint zit het in ieder geval wel goed", aldus Boonen, die zich voorbereid op de WK in het Amerikaanse Richmond.

De 34-jarige Boonen hoopt daar tien jaar na zijn succesvolle rit in Madrid opnieuw de wereldtitel te pakken.

Die titel moet het seizoen voor de ervaren renner alsnog geslaagd maken nadat hij zijn favoriete voorjaarsklassiekers miste door een schouderblessure.