Wout Poels is dinsdag samen met zijn trainingsmaatje Reinier Honig bij het Limburgse Ysselstein van de weg gereden door een vrachtwagen.

"Die vent was helemaal gek. Hij reed ons echt van de weg", vertelt de renner van Team Sky, die ongedeerd bleef, aan NU.nl over het incident.

Poels werd gewaarschuwd door Honig, die zag dat de vrachtwagen steeds dichterbij kwam waardoor de Limburger bijna onderuit ging.

"Ik reed nog in een gat en bleef net overeind. Het wordt wel steeds minder prettig als wielrenner in het verkeer, moet ik zeggen."

Poels overweegt aangifte te doen tegen de chauffeur. De klimmer rijdt dinsdagavond een criterium.

Bierbuiken

Annemiek van Vleuten en Laurens ten Dam liepen onlangs zware blessures op bij aanrijdingen tijdens trainingen. Poels en Honig durven niet te zeggen of het erger geworden is, maar horen wel veel klachten van automobilisten jegens renners.

"Ik fiets veel in Zuid-Limburg en daar is wel een aversie ontstaan tegen wielrenners", vindt Honig. "Soms snap ik dat: er rijden amateurs met bierbuiken over de Cauberg die denken dat het een WK is en de hele weg innemen."

"Toch heb ik wel meer angst dat ik aangereden word. Wout en ik hebben ook allebei een bel op de fiets, maar daar heb je niets aan als je van achteren wordt aangereden door iemand die net even een cd'tje pakt of iets dergelijks."

Betreuren

Poels fietst ook weleens met 'wielertoeristen die de regels aan hun laars lappen' en merkt dat de sfeer veranderd is. "Er heerst wel een houding dat automobilisten wielrenners niet zo leuk vinden."

De klimmer is nog een beetje beduusd door het voorval. "Er kwam echt een hele vrachtwagencombinatie op me af. Zoiets is me nog nooit gebeurd."

Het bedrijf waar de betrokken chauffeur voor rijdt, laat weten de commotie te betreuren. "We zetten ons als bedrijf ook positief in voor de wielersport als sponsor voor Ride of the Roses."