Danny van Poppel was maandag André Greipel, de winnaar van vier Touretappes te snel af, maar toch bleek dat tot zijn teleurstelling niet genoeg voor de winst in de openingsetappe van de Eneco Tour.

De 22-jarige sprinter van Trek moest in Bolsward zijn meerdere erkennen in de Italiaan Elia Viviani en werd tweede.

''Ik zat in het wiel van Viviani toen hij langs Greipel ging en voelde heel veel kracht in mijn benen. Ik trapte mijn grootste versnelling en reed met 74 kilometer per uur, maar mijn motor was net te licht om hem nog te passeren'', zei een balende Van Poppel.

''Als je zo dicht bij de winst bent, is tweede worden moeilijk te accepteren. Maar ik probeer daar niet te veel aan te denken. Er komen nog wel meer kansen", aldus de zoon van oud-sprinter Jean-Paul van Poppel.

De Trek-ploeg zou in de eerste etappe van de Eneco Tour alles op Giacomo Nizzolo zetten, maar in de hectische finale besloot de ploegleiding dat Van Poppel voor zijn eigen kans mocht gaan. ''Ik had het juiste wiel te pakken, maar Viviani was helaas net iets sneller.''

Top tien

Naast Van Poppel (Trek) eindigden er met Moreno Hofland van Lotto-Jumbo (achtste) en Dylan Groenewegen van Roompot (tiende) nog twee Nederlanders in de top tien.

De Eneco Tour gaat dinsdag verder met een etappe die begint en eindigt in Breda. De rittenkoers eindigt zondag.