De Amerikaanse regering wil het medisch dossier van Lance Armstrong uit 1996 inzien. Om die reden heeft de staat het Indiana University School of Medicine, waar de oud-renner negentien jaar geleden werd behandeld aan kanker, gedagvaard.

Dat bericht USA Today. Uit het medisch dossier van Armstrong blijkt mogelijk dat de dokters wisten dat de Amerikaan doping gebruikte.

De advocaten van de ex-renner proberen de dagvaarding te voorkomen. Zij vinden dat hun cliënt recht heeft op privacy.

Betsy Andreu, de vrouw van Armstrongs oud-ploeggenoot Frankie Andreu, heeft al getuigd dat ze Armstrong in het ziekenhuis aan anderen hoorde vertellen dat hij verschillende prestatiebevorderende middelen tot zich nam.

Armstrong zegt dat hij zich deze conversatie niet meer kan herinneren.

100 miljoen

De wens van de Amerikaanse regering om het dossier te bestuderen heeft te maken met de zogeheten whistleblower lawsuit.

In de zaak draait het erom of Armstrongs oude ploeg US Postal (een overheidsbedrijf) met belastinggeld doping financierde. Het Amerikaanse ministerie van justitie besloot zich medio 2013 aan te sluiten bij klokkenluider Floyd Landis.

Armstrong riskeert 100 miljoen dollar te moeten betalen als schadevergoeding. Een derde van dat bedrag gaat in dat geval naar Landis, zijn oud-ploeggenoot.

De Texaan bekende begin 2013 dat hij zijn zeven Tourzeges dankte aan dopinggebruik. Al in oktober 2012 moest hij deze overwinningen inleveren én werd hij levenslang geschorst.