Lars Boom heeft zijn eerste optreden sinds zijn uitvallen in de Tour de France opgeluisterd met een zege.

De Nederlander van Astana kwam in de regenachtige eerste rit van de Ronde van Denemarken solo over de eindstreep. Lars Bak werd tweede, voor Kragh Andersen.

In de slotfase van de etappe sprong Boom mee met vier andere vluchters. Het lukte het peloton niet om de koplopers in te rekenen.

Op anderhalve kilometer van de streep reed Boom weg bij zijn medevluchters. Zijn ontsnappingspoging had succes, want de 29-jarige Brabander werd niet meer teruggepakt en reed zodoende naar de ritzege.

Boom bereidt zich in Denemarken voor op de Eneco Tour van volgende week door Nederland en België. Hij won die ronde in 2012.

Tour

Vorige maand stapte Boom tijdens de Tour de France voorafgaand aan de tiende etappe af. De Astana-renner voelde zich na de eerste rustdag ziek en staakte de strijd.

Aan de vooravond van de Tour was Boom in opspraak geraakt, omdat bij een medische check een laag cortisolgehalte werd aangetroffen in zijn bloed.

Een startverbod dreigde voor Boom, maar Astana besloot hem gewoon te laten starten. De ploeg stelde dat de Nederlander helemaal fit was en dat astma de reden was voor de lage cortisolwaarden.