De Eneco Tour heeft dit jaar extra tussensprints ingevoerd om de spanning in het klassement op te voeren.

De World Tour-koers, die door Nederland en België gaat, presenteerde dinsdag bij de bekendmaking van een deel van het deelnemersveld de gouden kilometer.

"Het is eigenlijk een zeer eenvoudig concept. Op ongeveer 20 kilometer van het einde van de etappes in lijn worden de drie tussensprints georganiseerd over een afstand van ongeveer een kilometer", legt directeur Rob Discart uit.

Bij elke tussensprint is voor de eerste renner drie seconden, voor de tweede twee en voor de derde één bonificatieseconde te verdienen. "Over de hele ronde zijn dat 54 seconden", rekent Discart voor.

"Wanneer we even kijken naar de tijdsverschillen in het algemeen klassement tijdens de vorige edities kunnen de klassementsrijders er duidelijk hun voordeel doen."

Geraardsbergen

Zo had regerend winnaar Tim Wellens, maandag in Bolsward van start als kopman van Lotto Soudal, vorig jaar na de slotrit slechts een marge van zeven seconden op Lars Boom, die namens Astana weer van de partij is.

De Eneco Tour duurt tot en met zondag 16 augustus, als de ronde wordt afgesloten met de zevende etappe naar Geraardsbergen. Daar wordt de Muur van Geraardsbergen, tot 2012 bekend uit de Ronde van Vlaanderen, beklommen.

De rittenkoers kent eerst drie vlakke etappes, dan een individuele tijdrit in Hoogerheide waarna er in de slotdagen klimkilometers volgen in Limburg, de Ardennen en de Vlaamse Ardennen.

Naast Boom en Wellens staan ook onder anderen Niki Terpstra, Wilco Kelderman, Tom Jelte Slagter, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Tom Boonen en André Greipel op de deelnemerslijst.