Chris Froome vindt het een slechte zaak dat hij tijdens de Tour de France data moest vrijgeven om het publiek ervan te overtuigen dat hij geen doping gebruikte.

Diverse, voornamelijk Franse, media zetten hun vraagtekens bij het rijden van de uiteindelijke winnaar. Team Sky maakte tijdens de tweede rustdag cijfers van Froome openbaar.

"Ik vind het waanzinnig dat we als renners zover moeten gaan, zeker omdat er geen aanwijzingen of bewijs is tegen mij", aldus Froome tegenover Sporza.

"Ik heb niets verkeerds gedaan. Maar wordt elke renner zo op de rooster gelegd? Geeft iedereen zijn gegevens vrij? Nee, maar het zou niet mogen dat het alleen op mij gericht is."

Uit de gepubliceerde cijfers bleek dat Froome in de tiende rit tijdens de laatste beklimming 5,78 watt per kilogram trapte.

De Franse wetenschapper Pierre Sallet had beweerd dat Froome op die col tot 7,04 watt per kilogram lichaamsgewicht kwam. Alleen dopingzondaars zouden er in het verleden in zijn geslaagd boven de 7 watt uit te komen.

Enthousiasme

Froome kreeg het tijdens de Tour soms zwaar te verduren. Zo werd hij onder meer bekogeld met een beker urine door een toeschouwer in de veertiende rit. Ook werd hij bespuugd en uitgejouwd.

"Dat is gelukkig maar een minderheid", relativeert de 30-jarige Brit echter. "Ik zag ook veel enthousiasme bij de echte fans. Dat is fantastisch en dat maakt deze sport zo mooi."

Het is nog niet zeker of Froome na de Tour ook de Vuelta a España gaat rijden. Onlangs liet hij wel weten dat te overwegen.

Tot nu toe slaagden slechts twee renners erin beide rondes in één jaar te winnen: de Fransen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978).