Marcel Kittel heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De 27-jarige Duitser van Giant-Alpecin toonde zich de sterkste in de massasprint in Warschau.

Caleb Ewan uit Australië werd tweede, voor de Italiaan Niccolo Bonifazio. Dennis van Winden (Lotto-Jumbo) was op plek vier de beste Nederlander.

Voor Kittel betekende het zijn eerste zege van het seizoen. De Duitser was lang uit de roulatie door een mysterieus virus en werd niet opgenomen in de Tour de France-selectie van Giant-Alpecin omdat hij volgens de ploegleiding niet op tijd in topvorm was.

Kittel, die enorm blij was met zijn overwinning, wordt logischerwijs de eerste leider in de Ronde van Polen.

Haakse bochten

De renners moesten zondag tien rondjes afleggen over een parcours van 12,2 kilometer. In de laatste 1.100 meter lagen liefst vijf haakse bochten, waardoor de sprint wat chaotisch verliep.

De Polen Pawel Bernas en Adrian Kurek en de Sloveen Matej Mohoric reden bijna de hele dag in de aanval. Het trio kreeg nooit meer dan enkele minuten voorsprong.

Bij het ingaan van de laatste ronde werden de vluchters gegrepen, waarna de voorbereiding op de onvermijdelijke massasprint begon. Kittel bleek vervolgens de snelste.

''Het liep prima voor ons met een groepje dat vooruit reed. Wij konden de race controleren en zo Marcel in stelling brengen voor de sprint'', legde ploegleider Addy Engels achteraf uit op de website van Giant-Alpecin.

''De jongens bleven kalm in de slotfase en Marcel kon voorin door de laatste bocht komen om zo te winnen. Dit was een schoolvoorbeeld van teamwork en het is fijn om te zien dat Marcel weer kan winnen. Het zal zijn zelfvertrouwen goed doen voor de komende maanden.''

Tweede etappe

De tweede etappe in de Ronde van Polen start maandag in Czestochowa en finisht na een rit van 146 kilometer in Dabrowa Gornicza, alwaar vijf plaatselijke rondes over een vlak circuit worden verreden.

De World Tour-koers duurt tot en met zaterdag.