BMC onderzoekt of het mogelijk is juridische stappen te nemen naar aanleiding van het incident waarbij Greg Van Avermaet werd aangereden door een motor tijdens de Clásica San Sebastian.

"Greg is bestolen en wij als team zijn ook bestolen. Ik ben verbijsterd dat dit kon gebeuren in zo'n belangrijke wedstrijd", zegt eigenaar Jim Ochowicz van BMC in een persbericht. (Bekijk beelden van het incident)

Van Avermaet werd zaterdag van achteren geraakt terwijl hij in leidende positie reed. Uiteindelijk ging de zege in de Spaanse World Tour-koers naar Adam Yates.

"Dit is al de tweede keer dit seizoen dat er zo'n schandalig incident heeft plaatsgevonden in een World Tour-wedstrijd. De UCI is ondertussen nergens te bekennen", foetert Ochowicz, zonder uit te leggen op welke eerdere gebeurtenis hij doelt.

In de laatste week van de Tour werd Astana-renner Jakob Fuglsang aangereden door een motor, terwijl hij deel uitmaakte van een kopgroep.

Nonchalance

Ochowicz vindt dat de internationale wielerunie UCI meer moet doen om de veiligheid van renners te waarborgen.

"De organisatie van koersen en de UCI zijn nalatig als het aankomt op het bewerkstelligen van een veilige situatie. Wat er gisteren gebeurde, kwam ook door pure nonchalance."

Volgens Ochowicz wordt BMC financieel benadeeld door het incident met Van Avermaet. "We lopen heel veel publiciteit mis. Dit gaat in de miljoenen lopen. We zijn van plan om elke juridische optie te onderzoeken."