Adam Yates heeft zaterdag verrassend de Clásica San Sebastian gewonnen. De Britse renner van Orica-GreenEdge profiteerde van een bizarre valpartij van Greg van Avermaet en kwam solo over de streep in het Baskenland.

Achter Yates won Philippe Gilbert de sprint van de achtervolgende groep. Alejandro Valverde, de winnaar van vorig jaar, eindigde als derde. Bauke Mollema was op de zesde plek de beste Nederlander.

Yates had zijn overwinning voor een groot gedeelte te danken aan een valpartij van Van Avermaet. De Belgische renner van BMC werd in de slotfase aangereden door een motor van de organisatie en zag daardoor zijn kansen op de zege in rook opgaan.

"Ik zou de Clásica San Sebastian gaan winnen totdat een motor mij aanreed en ik viel. Game over! Bravo organisatie, bravo motor", twitterde Van Avermaet na de race.

De 22-jarige Yates won nog niet eerder een klassieker. Hij schreef in 2014 wel een rit in de Ronde van Turkije op zijn naam. Yates is de eerste Brit die zegeviert in de Clásica San Sebastian.

Wynants

Maarten Wynants van Lotto-Jumbo maakte in het Baskenland deel uit van een achtkoppige kopgroep die lang vooruit reed. Manuele Boaro trok op de Jaizkibel, vijftig kilometer van de streep, ten aanval.

De renner van Tinkoff-Saxo wist echter niet uit de klauwen van het peloton te blijven en werd met nog dertig kilometer te gaan ingelopen.

Op de Arkale, de voorlaatste beklimming van de dag, reed opnieuw een groep renners weg. Onder meer Gilbert, Ryder Hesjedal en Warren Barguil maakten deel uit van de kopgroep, die bestond uit negen renners. Barguil demarreerde op de slotklim, de Bordaka Tontorra, en kreeg gezelschap van Yates.

De Brit reed zelfs weg bij de kopman van Giant-Alpecin en hield de achtervolgers, onder wie Mollema, achter zich. De renner van Orica-GreenEdge wist echter niet dat hij op kop reed en hoorde pas vlak na het passeren van de streep dat hij de klassieker gewonnen had.