UCI-voorzitter Brian Cookson maakt zich zorgen over het gedrag van wielerfans. De Brit is geschrokken van enkele incidenten tijdens de Tour de France.

"We zagen dat Chris Froome in de Tour een paar keer het slachtoffer was van supporters", vertelt Cookson aan AFP.

Froome kreeg naar eigen zeggen urine over zich heen tijdens de veertiende etappe. In de slotfase van de Tour doken bovendien beelden op van een fan die spuugde richting de geletruidrager.

"Er is een aantal ongelukkige zaken voorgevallen tijdens de Ronde van Frankrijk, dat bezorgt mij een heel oncomfortabel gevoel", aldus Cookson.

"We zijn nu echt op een punt gekomen dat het zorgen baart, met bijvoorbeeld renners die worden geduwd door fans die langs de kant van de weg staan. Chris werd in de Tour het slachtoffer van een aantal walgelijke aanvallen van een klein groepje supporters."

Doping

Het antidopingbeleid stemt Cookson wél tevreden. "Tijdens de Tour zagen we heel vermoeide renners. Een oorzaak is de serie effectieve maatregelen die we nemen."

"Leuk om uitgeputte coureurs te zien is het niet, maar het toont wel aan dat het beleid werkt. Mensen moeten dit ook in gedachten houden als ze een renner of zelfs een heel team beschuldigen van dopinggebruik."