Lotto-Jumbo heeft in de Tour de France het hoogste bedrag aan boetes moeten incasseren, zo blijkt uit onderzoek van NU.nl. De Nederlandse formatie zag in totaal bijna 1.800 euro afgetrokken worden van het prijzengeld.

Team Sky kreeg ruim 1.500 euro aan straffen, maar voert desondanks de ranglijst met prijzengeld aan door de eindzege van Chris Froome.

AG2R is de nummer drie van het klassement en de enige andere ploeg die de grens van 1.000 euro heeft geslecht. De wedstrijdleiding van de UCI trok 1.030 euro af van het prijzengeld voor de Franse ploeg.

De jury deelt jaarlijks diverse boetes uit aan renners en ploegleiders, onder meer voor wildplassen, aan de auto hangen en eten aannemen op momenten dat het niet mag.

De 22 Tourploegen moesten gezamenlijk bijna 13.000 euro aan boetes betalen. Ter vergelijking: het totale prijzengeld van Orica-GreenEdge deze Tour was 10.940 euro.

Verhoeven

De eerste plaats van Lotto-Jumbo is voor een groot deel te wijten aan de boetes voor Nico Verhoeven. De ploegleider denkt dat een vete met een jurylid daar debet aan is.

"Ik heb vier dagen achter elkaar boetes van die man gehad. Mijn collega's deden vaak hetzelfde en kregen daar niks voor", klaagt Verhoeven tegenover NU.nl.

"Het moeilijke aan de boetes is dat je er niets tegen kunt doen. Ik heb het aangekaart bij de wedstrijdleiding, maar die zeggen dat het mijn woord tegen het zijne is. Dat win je nooit."

"Die man beweert zelfs dat ik mijn middelvinger naar hem heb opgestoken. Dat heb ik dus echt niet gedaan."