Anna van der Breggen heeft zondagmiddag in Parijs de tweede editie van La Course gewonnen. De Nederlandse was na een koers van 89 kilometer in de regen de sterkste na een knappe solo op de Champs-Élysées.

De 25-jarige Van der Breggen ontsnapte op een kleine vijf kilometer van de streep uit het peloton en hield knap stand.

De Belgische Jolien D'Hoore sprintte naar de tweede plaats, de Nederlandse Amy Pieters werd derde. Ook Lucinda Brand (achtste) en Kirsten Wild (negende) eindigden bij de eerste tien in een door vele valpartijen ontsierde koers.

"Ik had mijn solo in de laatste ronde goed ingedeeld maar je weet nooit of het peloton je nog terugpakt. Ongelooflijk dat het gelukt is'', vertelde Van der Breggen bij de NOS. "Dit is een heel bijzondere wedstrijd. Het is dan wel een criterium maar wel het mooiste van allemaal.''

De regen maakte het parcours gevaarlijk. Verschillende rensters gingen onderuit op de steentjes in de Franse hoofdstad. Onder anderen wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot en de Nederlandse Ellen van Dijk werden op deze manier uitgeschakeld voor de ereplaatsen. Van Dijk brak een sleutelbeen bij haar val.

Vos

La Course werd vorig jaar op initiatief van Marianne Vos geïntroduceerd zodat er op de laatste dag van de Tour de France een vrouwenwedstrijd was, ook omdat de Ronde van Frankrijk voor vrouwen voor het laatst in 2009 werd georganiseerd.

Vos won vorig jaar ook de eerste uitvoering, maar de olympisch kampioene staat dit jaar wegens aanhoudend blessureleed aan de kant.. Haar ploeggenote Van der Breggen nam de honneurs prima waar.

De Overijsselse is bezig aan een sterk seizoen. Zo won ze dit jaar al de Omloop het Nieuwsblad, de Waalse Pijl, het Nederlands kampioenschap tijdrijden en de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen.

De mannen beginnen om 16.35 uur in Sèvres aan de 21e en laatste Touretappe naar de Champs-Élysées. Het peloton zal daar rond 19.15 uur voor het laatst de streep passeren.