Alberto Contador heeft geen spijt van zijn poging om dit seizoen te gaan voor de dubbel: de eindzege in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. De 32-jarige Spanjaard zal zich in 2016 echter weer volledig focussen op de Ronde van Frankrijk.

"Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Als ik het niet geprobeerd zou hebben, had ik na mijn loopbaan zeker spijt gekregen", aldus Contador in een persbericht van zijn ploeg Tinkoff-Saxo.

De klimmer zal de Tour zondag als vijfde beëindigen na zijn triomf in de Giro. "Het is waar dat heel veel renners ervan dromen om vijfde te worden in de Tour. Voor mij was dat niet het doel."

"Ik denk niet dat de dubbel onmogelijk is, maar het is heel lastig om je erop voor te bereiden. Bijna niemand heeft die ervaring namelijk. Ik moet ook toegeven dat ik last had van mijn valpartij van woensdag. Toch heb ik een acceptabele Tour gereden."

Gedurende de afgelopen 79 dagen reed Contador liefst 46 etappes in de Giro, Route du Sud en Tour, goed voor ongeveer 7.000 kilometer.

Onderschat

De Spanjaard geeft toe dat hij misschien had onderschat hoe zwaar de Giro zou zijn. "Het was extreem lastig vanaf de start. Mede door het sterke optreden van Astana was ik uitgeput. Na de Ronde van Italië was mijn lichaam gewoon toe aan rust. Mentaal kon ik alles wel aan, maar mijn lichaam dacht daar iets anders over."

In 2016 richt Contador zich weer volledig op de Tour. "Ik zal min of meer hetzelfde programma rijden als in 2014. Aan het begin van het seizoen wil ik al in topvorm zijn."

"Daarna zal ik de Tour rijden en vervolgens de Olympische Spelen. Het parcours in Rio is best wel lastig, zoiets ligt me wel."