Chris Froome is dolgelukkig dat hij ondanks een verkoudheid zondag in de gele trui naar Parijs rijdt om de Tour de France voor de tweede keer op zijn naam te schrijven.

"Het is een geweldig gevoel om hier met de gele trui te staan. We hebben als team alle uitdagingen overwonnen", sprak de Sky-renner met een gebroken stem.

Froome won zijn eerste Tour in 2013 en zag zijn positie in de afgelopen dagen wankelen. Nummer twee Nairo Quintana pakte twee minuten terug, maar de Brit hield een minuut en twaalf seconden over.

"Het voelt alsof ik overal tegen moest vechten en nog steeds aan de top sta. Om één keer de Tour te winnen was een droom en dit is beter dan ik me ooit had voorgesteld."

De klimmer was de laatste etappes ook minder vanwege een verkoudheid. "Ik ben sinds de tweede rustdag wat aan het hoesten, maar daar heeft het halve peloton last van. Ik was wel minder en had het vandaag naar Alpe d'Huez echt moeilijk."

Poels

Onder anderen Wout Poels sleepte Froome er in de twintigste etappe doorheen. "Ik ben mijn teamgenoten enorm dankbaar voor het werk. We hebben zoveel meegemaakt en ik wil iedereen om het team heen bedanken."

Froome werd in de tweede week bekogeld met urine en kreeg regelmatig weerstand van de Franse fans, die hem in verband brachten met dopinggebruik.