Wout Poels laat zich in de laatste week van de Tour de France regelmatig van voren zien. De klimmer van Sky maakt er geen geheim van dat hij zelf ook klassementsrenner wil worden in grote rondes.

"Wat Bauke Mollema kan, kan Poels ook", zegt Wilfried Peeters, zijn oude ploegleider bij Etixx-QuickStep, waar de Limburger vorig jaar vertrok, tegen NU.nl.

De Belg heeft een duidelijk advies voor zijn oude pupil. "Hij is een goede klimmer en iemand die wedstrijden kan winnen, maar bij Sky zijn dat er veel. Ik zou in deze positie blijven rijden en lekker met het succes van Chris Froome meeliften."

"Niemand ligt wakker van de nummer negen, tien of elf in het klassement. Bovendien levert het ontzettend veel stress op, nu zeurt niemand als hij er op de derde berg van de dag af moet."

Veel klasse

Servais Knaven maakt de 27-jarige Poels als ploegleider van Sky van dichtbij mee. "Het is heel goed dat hij een klassement na wil streven, maar zijn grootste probleem is geen tijd verliezen in de vlakke ritten. Nu hebben we hem op dat vlak kunnen sparen."

Poels rijdt dit jaar geen Vuelta, maar zou in die rittenkoers of in de Giro best eens naar voren geschoven kunnen worden door Sky. "Het is de moeite waard om hem een kans te geven als die zich voordoet. Het is nu alleen veel te vroeg om daarover te praten."

Bovendien denkt Knaven dat Poels nodig zal blijven als helper van Froome in de Tour. "We willen de beste renners in de Tour en hij is een belangrijke pion. Ik ben geen voorstander van twee grote rondes rijden, maar Poels heeft veel klasse. We gaan het in de toekomst zien."

Peeters denkt dat Poels lekker in deze rol moet blijven. "Er zijn renners bij ons weg gegaan die voor eigen kans wilde gaan en twee jaar later hadden ze geen ploeg meer. Hij moet kijken wat het beste is voor zijn carrière, maar top tien in een klassement is heel moeilijk."