Steven Kruijswijk en Wout Poels zijn er trots op dat de finale van de zware bergetappe in de Tour de France vrijdag mede werd gekleurd door vier Nederlanders.

Kruijswijk deed namens Lotto-Jumbo zijn werk voor kopman Robert Gesink. Poels reed voor Sky-kopman Chris Froome en Bauke Mollema vocht voor zijn eigen klassement.

"Ik keek om me heen en zag naast Robert ook Woutje en Bauke. Het is wel mooi voor ons dat we met z'n vieren in een select groepje meezitten", zegt Kruijswijk over de voorste groep van zo'n twaalf renners.

Poels had er niet echt bij stil gestaan. "Ik was vooral blij dat Froome voorin zat. Maar nu je het zo zegt, dat is wel mooi voor het Nederlandse wielrennen. Zeker in de Tour, iedereen kijkt mee en dit is het hoogste niveau."

De Limburger, die net als Kruijswijk in de tweede week nog niet in topvorm was, kreeg hoogstpersoonlijk de complimenten van Froome na afloop. "Dat is mooi om te horen, ik ben ook tevreden met hoe ik heb gereden."

Bidonnetjes

De 28-jarige Kruijswijk sprak deze week al even met de één jaar jongere Poels over de Nederlanders die met de top meerijden in de bergen. "Ik ken hem goed en hij is van mijn generatie. Dat maakt het wel extra mooi, al rijden we voor onze eigen belangen."

Toch lijken Mollema en Gesink weleens het vuile werk voor elkaar op te knappen. "Soms komen ze bij elkaar en dan moet je elkaar een beetje helpen. Maar ik ga geen bidonnetjes meer voor Bauke meebrengen hoor, die tijd is geweest", grapt Kruijswijk over zijn voormalig teamgenoot.

De Nederlanders sluiten de serie bergritten in de Tour zaterdag af met de etappe naar Alpe d'Huez. Op de 'Nederlandse' berg zijn traditioneel veel landgenoten aanwezig om de renners aan te moedigen.