​De achttiende etappe van de Tour de France is donderdag gewonnen door Romain Bardet. De Fransman kwam als eerste aan in finishplaats Saint-Jean-de-Maurienne na een zware bergrit in de Alpen.

De 24-jarige renner van AG2R reed weg uit een kopgroep op de beklimming van de Col du Glandon en soleerde vervolgens naar de eindstreep.

Achter Bardet werd zijn landgenoot Pierre Rolland (Europcar) op 33 seconden tweede. De Colombiaan Winner Anacona van Movistar kwam als derde over de finish, met 59 seconden achterstand op de Franse dagwinnaar.

Robert Gesink was de beste Nederlander. De kopman van Lotto-Jumbo handhaafde zich in de groep met andere favorieten, terwijl Bauke Mollema (Trek) moest lossen en tijd verloor.

Beide Nederanders behielden hun plek in de top tien van het algemeen klassement. Gesink staat zesde op zeven minuten en 39 seconden, drie plaatsen voor Mollema die ruim twaalf minuten toegeeft op geletruidrager Chris Froome.

De Brit van Team Sky wist enkele plaagstootjes van zijn naaste belager Nairo Quintana eenvoudig te pareren en zag zijn leidende positie niet in gevaar komen. Bardet passeerde zijn landgenoot Warren Barguil en kwam ook de top tien binnen.

Clement

Na de start op de Col Bayard bij Gap sprongen Rolland, Joaquim Rodriguez en Julian Arredondo al snel weg uit de meute. Het drietal kreeg na enige tijd aan kop gezelschap van 26 andere renners, waaronder Stef Clement (IAM Cycling).

Richting de top van de zware Col du Glandon viel de voorste groep keer op keer uiteen en moesten meerdere renners lossen, terwijl het peloton onder aanvoering van Lotto-Jumbo, Giant-Alpecin en Team Sky steeds dichterbij kwam.

Een elftal renners wist echter uit handen van de achtervolgers te blijven en reed met een voorsprong van ruim twee minuten richting de top van de Glandon, een klim van de buitencategorie.

Gesink

Gesink had intussen de achtervolging ingezet, samen met twee andere renners uit de top tien: Barguil en Mathias Frank. Later sloot ook Alberto Contador zich aan bij de drie, die de zegen kregen van geletruidrager Froome.

Bardet kwam als eerste aan op de Glandon en zette vervolgens solo de afdaling in naar de voet van de Lacets de Montvernier, de laatste col van de dag. Onder aanvoering van Quintana en Vincenzo Nibali rekende de groep met favorieten de weggereden Gesink en Contador in de afdaling weer in.

Daarachter reed Mollema, die moest lossen bij de andere klassementsrijders en al rap een flinke achterstand opliep. De Groningse kopman van Trek knokte zich nog wel even terug, maar kon het tempo later niet meer volgen.

Bardet slaagde er na een sterke afdaling in zijn achtervolgers voor te blijven en finishte met ruim een halve minuut voorsprong als eerste in Saint-Jean-de-Maurienne.