Marianne Vos zal tijdens de Olympische Spelen van 2016 niet in actie komen op de mountainbike en vooral toewerken naar de wegwedstrijd.

Dinsdag werd al bekend dat Vos in samenspraak met haar medische staf besloot om dit seizoen niet meer te koersen. Ze liep eind april een gebroken rib op en kwam sindsdien niet meer in actie.

Teammanager van Vos' ploeg Rabo Liv, Eric van den Boom, liet dinsdag al weten dat het lastig zou worden voor de 28-jarige Brabantse om zich te kwalificeren voor de mountainbikewedstrijd in Rio.

"Ik wil eerst fit worden en daarna verder gaan met wat ik deed. Dat is rijden op de weg en misschien in combinatie met veldrijden. Mountainbiken is weer een stap verder", zegt Vos woensdag tegenover de NOS.

Vos zag deelname op de mountainbike in Rio als haar droom. Nu dat niet doorgaat betekent het niet dat ze nooit meer in actie komt op die discipline.

"Maar het plan gaat wel even in de ijskast. De wegwedstrijd op de Olympische Spelen is hetgeen waar ik naartoe wil werken."

Hamstring

Afgelopen winter speelde bij Vos tijdens de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide een blessure op aan haar linker hamstring. Ze verloor daardoor op het WK in Tabor haar wereldtitel, en besloot haar veldritseizoen voortijdig te staken.

Op de weg moest Vos vervolgens ook de nodige voorjaarswedstrijden laten schieten. Net toen de hamstringblessure hersteld leek, brak ze tijdens een mountainbikewedstrijd in april een rib.